skip to Main Content
638 296 389 / 93 779 80 08 info@vitruvicentre.com<span class="ticon ticon-phone-square" style="color:#000;margin-left:20px;margin-right:5px;"></span>Vols que et truquem?
El Ioga: Cos I Ment

El Ioga: cos i ment

El Ioga és, abans de res, una vivència i una experiència tant pel cos com per la ment.

Encara que el Ioga va néixer a l’Índia fa ja més de dos mil anys, avui dia el podem considerar universal, modern i lliure dels dogmes i condicionaments de qualsevol religió o doctrina. El Ioga és per a tots i totes en cos i ment, per a la gent gran i per als més joves; per als qui se senten sans i en plena forma, però també per als qui sofreixen alguna malaltia o desequilibri en la seva salut; per als qui es consideren ateus i per als qui desitgen viure una espiritualitat moderna i inclusiva.

Hem de desmitificar el Ioga i deixar que penetri en la nostra societat, alleujant les tensions físiques i emocionals que el nostre ritme de vida comporta. I no es tracta de canviar res externament, ni convertir-nos en una altra persona diferent de la que som: es tracta de “re-cordar” (és a dir, tornar a passar pel cor) quina és la nostra essència. Ja siguem professors, forners, oficinistes, advocats o camioners, ja vestim amb vestit i corbata o amb la més hippy de les indumentàries, el veritablement important és com vivim la nostra vida i què aportem al nostre món. El Ioga d’avui poc o res té a veure amb postures espectaculars i cossos perfectes que llueixen somriures radiants mentre es pengen boca avall, més aviat es tracta d’un mètode creatiu i profundament respectuós, amb el qual ens acostem més a nosaltres mateixos i ens anem descobrint.   I per a arribar aquí, la tradició del Ioga ens proposa una sèrie d’actituds i activitats que totes podem fer fàcilment, sense haver de viatjar a l’Índia, rapar-nos el pèl o ingressar en un monestir.

Una ètica profunda i simple cap a un mateix:

Ioga al baix llobregat

Respecte i cura del propi cos, cultiu de la paciència i el contentament, esforç per a aconseguir els nostres objectius, autoindagació i responsabilitat personal. Mitjançant la pràctica regular del Ioga, anem prenent consciència que el nostre cos és el nostre millor i més segur estatge en aquesta vida, i que nosaltres som responsables del nostre propi futur.

Una ètica compassiva cap al nostre entorn:

Conrear la bondat, la sinceritat, l’honestedat, la moderació i la modèstia. Des del Ioga, se’ns presenta constantment la idea de la interconnexió amb el món. Lluny de ser individus aïllats, formem part d’una vastíssima xarxa que es veu afectada per cada petita acció que fem. Així anem ampliant la nostra visió i el nostre radi d’acció, per a adonar-nos que som els creadors del món en el qual vivim.

Exercicis físics:

Les assanes del Ioga ens serveixen per a adquirir flexibilitat, força, equilibri, coordinació i una millor postura i actitud corporal en cos i ment. Ens mostren els nostres límits però també ens ajuden a anar més enllà d’ells, vigoritzant el nostre cos i reduint o eliminant dolors i molèsties encara que siguin antics. Hi ha milers d’assanes, simples i complexes, exigents o relaxants, però el que realment ens interessa és descobrir com està el nostre cos i què és el que li va bé i el que necessita per a avançar cap a la salut. De res ens serveix tocar-nos el cap amb els peus si això ens ha de contracturar o ens ha d’inflar el nostre orgull. El que proposem amb un Ioga respectuós és anar a poc a poc ampliant les nostres capacitats per a trobar-nos bé, lleugers, oberts a la vida, alegres i enpoderats.

ioga cos i ment

Exercicis respiratoris:

Els pranayamas del Ioga ens ajuden a connectar amb la nostra respiració, sobre la que podem influir molt profundament. Netegen les vies respiratòries i augmenten la nostra capacitat pulmonar, regulen el nostre sistema glandular, ens ajuden a calmar l’agitació i l’estrès i ens porten a desenvolupar concentració i pau interior.

Tècniques de concentració i meditació:

Sense estar lligat a cap tradició religiosa concreta, el Ioga té, com tot art profund, una dimensió transcendent. L’ésser humà sempre ha buscat respostes al sofriment, explicacions sobre el perquè i el perquè d’aquesta existència. Sempre ens hem qüestionat qui som, quin és el sentit profund de tot el que vivim i si hi ha alguna cosa més enllà del visible. Les respostes han estat tantes com éssers humans som en aquest planeta, i totes, si han estat des del cor, són veritables i útils. El Ioga ens proposa partir d’una escolta profunda i anar a poc a poc cap a un camí d’obertura i inclusió que ens porti a viure l’experiència, profundament espiritual, de la pau interior i el goig d’existir. Les meditacions que es proposen ens porten simplement a descobrir qui som i quin és el nostre camí cap al profund benestar.

 

En vols més?

Sol·licita informació dels grups de Ioga a Vitruvi centre de salut

Sessions de ioga al nostre canal de Youtube

Back To Top