skip to Main Content
638 296 389 / 93 779 80 08 info@vitruvicentre.com<span class="ticon ticon-phone-square" style="color:#000;margin-left:20px;margin-right:5px;"></span>Vols que et truquem?
Què Es La Comunicació Assertiva?

Què es la comunicació assertiva?

Sentim a parlar molt de la comunicació assertiva, però sabem que és? Primer cal que sapiguem que existeixen 3 estils comunicatius:

  1. La comunicació passiva

  2. La comunicació agressiva

  3. La comunicació assertiva

La comunicació passiva

Podem dir que l’estil passiu és una forma de comunicació en la qual un subjecte no sap, pot o vol defensar les seves idees. Aquests casos poden sorgir perquè no ho vulguin fer, és a dir, per voluntat pròpia o per no ser capaç d’expressar-se amb claredat. Sovint sol aparèixer quan es pretén agradar o adaptar-se als altres sense parar a pensar en un mateix. Un altre exemple de situacions en què es dóna aquesta comunicació  són aquelles en què es vol evitar el conflicte o la confrontació.

Si la comunicació passiva no s’utilitza de manera intencionada, és a dir, amb algun objectiu concret, pot fer sentir a la persona que l’utilitza incompresa o frustrada.

La comunicació agressiva

L’estil agressiu es caracteritza per l’intent de dominar i de portar a la força a la resta a adoptar les idees pròpies. En la majoria dels casos es busca debilitar o neutralitzar als altres per tal que no puguin expressar-se o defensar els seus punts de vista. Aquest estil de comunicació no té present els drets o necessitats dels altres.

En casos en què s’usa de manera intencionada i conscient sol donar-se per arribar a algun propòsit i després d’haver fet servir la comunicació assertiva sense haver tingut èxit.

La comunicació assertiva

Quan parlem d’assertivitat parlem de poder expressar-se lliurement tenint present als altres, és a dir, sense pretendre anul·lar o menystenir les seves opinions, sentiments o drets. Podem dir que es tracta d’un estil comunicatiu basat en l’honestedat i la claredat, en el que no es té com a finalitat aconseguir un objectiu a tot preu.

Aquest estil comunicatiu afavoreix les relacions interpersonals positives i sanes. Fa que les persones que les duen a terme se sentin més lliures i segures.

Si ens esforcem a adoptar la comunicació assertiva, podrem millorar les nostres relacions personals, la nostra autoestima i tendirem a tenir pensaments i actituds més positives. Fomentant aquest tipus de relacions també obtindrem nivells menors d’ansietat, nervis, culpa o ràbia.

 

Artícle escrit per la psicòloga Encarna Galindo, us deixem amb la presentació del seu artícle en vídeo: Veure vídeo

 

En vols més?

 

Si tens algun dubte o pregunta no dubtis en contactar amb nosaltres

Veure contingut de psicologia al nostre canal de Youtube

Back To Top