
Què es la comunicació assertiva?
Sentim a parlar molt de la comunicació assertiva, però sabem que és? Primer cal que sapiguem que existeixen 3 estils comunicatius:
-
La comunicació passiva
-
La comunicació agressiva
-
La comunicació assertiva
La comunicació passiva
Podem dir que l’estil passiu és una forma de comunicació en la qual un subjecte no sap, pot o vol defensar les seves idees. Aquests casos poden sorgir perquè no ho vulguin fer, és a dir, per voluntat pròpia o per no ser capaç d’expressar-se amb claredat. Sovint sol aparèixer quan es pretén agradar o adaptar-se als altres sense parar a pensar en un mateix. Un altre exemple de situacions en què es dóna aquesta comunicació són aquelles en què es vol evitar el conflicte o la confrontació.
Si la comunicació passiva no s’utilitza de manera intencionada, és a dir, amb algun objectiu concret, pot fer sentir a la persona que l’utilitza incompresa o frustrada.
La comunicació agressiva
L’estil agressiu es caracteritza per l’intent de dominar i de portar a la força a la resta a adoptar les idees pròpies. En la majoria dels casos es busca debilitar o neutralitzar als altres per tal que no puguin expressar-se o defensar els seus punts de vista. Aquest estil de comunicació no té present els drets o necessitats dels altres.
En casos en què s’usa de manera intencionada i conscient sol donar-se per arribar a algun propòsit i després d’haver fet servir la comunicació assertiva sense haver tingut èxit.
La comunicació assertiva
Quan parlem d’assertivitat parlem de poder expressar-se lliurement tenint present als altres, és a dir, sense pretendre anul·lar o menystenir les seves opinions, sentiments o drets. Podem dir que es tracta d’un estil comunicatiu basat en l’honestedat i la claredat, en el que no es té com a finalitat aconseguir un objectiu a tot preu.
Aquest estil comunicatiu afavoreix les relacions interpersonals positives i sanes. Fa que les persones que les duen a terme se sentin més lliures i segures.
Si ens esforcem a adoptar la comunicació assertiva, podrem millorar les nostres relacions personals, la nostra autoestima i tendirem a tenir pensaments i actituds més positives. Fomentant aquest tipus de relacions també obtindrem nivells menors d’ansietat, nervis, culpa o ràbia.
Artícle escrit per la psicòloga Encarna Galindo, us deixem amb la presentació del seu artícle en vídeo: Veure vídeo
En vols més?
Si tens algun dubte o pregunta no dubtis en contactar amb nosaltres