skip to Main Content
638 296 389 / 93 779 80 08 info@vitruvicentre.com<span class="ticon ticon-phone-square" style="color:#000;margin-left:20px;margin-right:5px;"></span>Vols que et truquem?
Les Famílies Durant La Covid-19

Les famílies durant la Covid-19

Des del passat 13 de març, a causa de la pandèmia produïda per la Covid-19,  la societat està vivint una situació anòmala que altera el dia a dia de tots nosaltres. Les families, durant la Covid-19 han hagut de canviar costums i adaptar a les noves circumstàncies. El confinament té inconvenients, pot propiciar l’aparició de malestar emocional tant en els infants com amb els adults, però durant aquest temps també podem reconnectar i estrènyer els vincles de les famílies.

Els inconvenients que poden sorgir durant la Covid-19

La situació actual ens ha portat:

  • Canvis de rutines i horaris
  • Dificultats per sortir al carrer
  • Problemes relacionar-se amb altres persones
  • Problemes per conciliar la cura familiar i el teletreball
  • Inestabilitat i incertesa laboral i econòmica

Sens dubte aquests factors, entre d’altres, poden haver generat una sensació de desbordament en els pares. Però que passa amb els nens? La vivència de la situació actual en els infants dependrà del seu moment evolutiu, de la seva personalitat, de la dinàmica familiar i de com els adults més propers li responen.

Generalment els infants depenen de l’entorn per a regular les seves emocions i conductes. Per això, en aquesta situació d’excepcionalitat, és habitual que es facin més evidents les dificultats per regular les seves emocions i el seu comportament. Probablement les nenes i nens passin de l’eufòria al plor sense un motiu concret, estan irritables, o facin coses que no acostumen a fer.

La forma que tenen les famílies d’afrontar els inconvenients

Ara bé, que podem fer per afrontar tot això? El primer de tot és que els adults puguin trobar espais d’autocura que facilitin la seva pròpia regulació. Una altra cosa recomanable és buscar el suport que necessari per a contenir les ansietats que la situació excepcional genera. Quan els adults es troben bé, quan tenen espais i moments per calmar-se i compten amb algú per parlar de les seves inquietuds és quan poden fer que l’entorn familiar  sigui favorable i més propici pel desenvolupament dels infants.

Les famílies durant la covid 19 psicologia infantil

Tot això no vol dir que haguem de fer desaparèixer o amagar les emocions desagradables davant de les nenes i nens. El que hem de poder fer és expressar aquestes emocions des de l’acceptació, amb naturalitat i com a part de la nostra realitat actual. Els infants poden veure que nosaltres també aprenem a gestionar les emocions que sorgeixen derivades d’aquesta situació. Aquest model que oferim als més petits, els ajudarà també a ells a acceptar i regular les seves pròpies emocions.

La Covid-19 ens ofereix oportunitats que cal aprofitar

Per altra banda, les families durant la Covid-19 també poden aprofitar el confinament per reforçar els vincles familiars. Sovint, el ritme accelerat que exigeixen les dinàmiques laborals, socials, econòmiques i culturals de la nostra societat, redueix la dedicació, i fins i tot, la qualitat de les interaccions familiars. Així, el confinament ens dóna una oportunitat per reforçar els llaços emocionals familiars i trobar-nos de nou amb cadascun dels membres de la família.

La reducció de l’estrès que generen les obligacions escolars i en tenir més temps per a l’oci en família, ens permet tenir un major espai per estimular la  creativitat i el joc compartit. Observar els infants mentre juguem amb ells, ens permet millorar la nostra capacitat per a identificar les seves emocions, per tant podrem identificar millor les seves necessitats i, d’aquesta manera trobar respostes més acurades a les seves preguntes o accions. Aquest fet, millora el vincle entre pares i fills, empodera els infants i millora la seva autoestima i capacitat d’autonomia.

 

En vols més?

Si tens algun dubte o pregunta no dubtis en contactar amb nosaltres

Veure propostes pel confinament al nostre canal de Youtube

Back To Top