skip to Main Content
638 296 389 / 93 779 80 08 info@vitruvicentre.com<span class="ticon ticon-phone-square" style="color:#000;margin-left:20px;margin-right:5px;"></span>Vols que et truquem?
Angoixa, Ansietat I Depressió

Angoixa, ansietat i depressió

L’ansietat, l’angoixa i la depressió conviuen amb nosaltres com un element més del nostre dia a dia. Vivim un període de molta exigència. Ningú és perfecte, però la nostra vida diària està plena de reptes i situacions que ens demanen el màxim. Des de fora ens exigeixen molt; nosaltres intentem complir les expectatives, tenim poc temps i molt per fer. Davant d’això és molt fàcil caure en la frustració. A més a més, no tot depèn de nosaltres. Hi ha coses que depenen de terceres persones, o inclús poden entrar en joc elements externs, fora del control de ningú.

Val a dir que l’angoixa, l’ansietat i la depressió són una constant molt comuna en el segle XXI, i no és d’estranyar tenint present tot el que suportem diàriament. No complir, o pensar que no aconseguirem arribar a les expectatives planejades ens pot generar pors, i aquestes podrien derivar en aquest tipus de trastorns. De fet, si això succeeix, la nostra vida pot veure’s seriosament afectada.Amb tot,  l’angoixa, l’ansietat o la depressió repercuteixen en àmbits com la feina, les relacions personals o, fins i tot, en la salut física.

 Què són l’angoixa, l’ansietat i la depressió?

L’ansietat és un estat que sentim en moments de por. Aquesta por no sempre és real, i aquí està el problema. A l’hora de la veritat l’ansietat és un senyal d’alerta; quan el cervell detecta una amenaça apareix per permetre que es prenguin mesures contra aquesta. Si apareix en aquests moments, podem dir que és un mecanisme positiu, però a vegades apareix sense cap amenaça real, i en aquest cas el mecanisme ens va en contra.

L’ansietat genera diferents desajustos a les persones que la pateixen. Pot provocar que tinguem una forma distorsionada de percebre les coses, que tinguem comportaments particulars, inclús pot afectar el pensament, produint confusió i disminuint la memòria i la capacitat de concentració. Tot això té conseqüències en la relació amb un mateix i amb la gent que t’envolta.

L’angoixa és un estat d’ansietat on se li sumen certs símptomes físics. Es tracta de reaccions com inquietud, mal d’estómac, taquicàrdies, marejos o mals de cap.

Una persona amb depressió pot presentar angoixa o ansietat. Però el que és constant en tots els casos és la presència d’un estat anímic abatut que es prolonga durant un període llarg de temps i que li dificulta dur a terme algunes de les activitats de la seva vida diària.

L’ansietat es podria classificar en 4 grans categories:

1. L’ansietat social 

Aquelles formes d’ansietat relacionades amb dificultats a l’hora d’interactuar amb els altres.

2. Fòbies específiques 

Ansietat generada per una por intensa que es produeix sempre cap a un mateix element.

3. Atacs de pànic 

Sensació de terror intens davant d’alguna situació.

4. Obsessions i compulsions

De tant en tant l’ansietat genera un estat nerviós que fa que una idea es repeteixi dins la ment de manera reiterada. Per molt que es vulgui no es pot deixar de banda. A vegades, fins i tot, es realitzen certs rituals o accions per mantenir aquestes idees al marge. Aquests, tot i que poden generar un alleujament momentani, no eviten que la situació reapareguii de nou poc temps després.

Els signes que ens avisen d’un possible problema:

1. Son fora de control

Els trastorns del son són molt comuns, però es considera que hi pot haver un problema quan persisteix en més d’una setmana. Tant els problemes per conciliar el son, despertar-se en més d’una ocasió durant la nit o dormir molt més del que és normal poden ser símptomes d’alguna cosa més.

2. Pèrdua d’interès pel que ens feia gaudir

Tant si ens aïllem de la gent que tenim al nostre costat, com si perdem les ganes de fer allò que abans ens feia sentir-nos bé.

3. Beure més del compte

4. Sentir irritació per tot el que ens envolta

Tenir reaccions desmesurades cap a tot el que ens envolta, veure només la part dolenta de tot o tothom, o tenir canvis d’humor constants i sense motiu aparent.

5. Sentir-se culpable per tot

Donar massa voltes a tot i pensar en allò que fa mal.

6. Baix nivell d’energia

Sensació d’esgotament o incapacitat d’actuar o pensar com de costum.

7. Incapacitat per concentrar-se o sentir-se desplaçat

8. Desordres alimentaris

Tant la pèrdua de gana com les conductes compulsives poden ser símptomes d’alarma.

9. No poder quedar-se assegut

Si encadenem activitats per ocupar el nostre temps o sentim ansietat si estem quiets

10. No tenir propòsits ni trobar sentit a la vida

 Què has de fer si detectes algun d’aquests signes?

1. Tranquil·litzar-te i no espantar-te

2. Parlar amb la teva gent i confiar que ningú ens jutjarà.

Els llaços que ens uneixen amb les persones que ens envolten són bàsics en aquestes situacions. És important buscar ajuda i reforçar les relacions. Si vivim experiències positives amb la gent que ens fa sentir bé, començarem a trobar motius per voler superar els mals moments.

3. Cal evitar els mals hàbits, el cos i la ment sempre van lligats.

Què ajuda a canalitzar aquests tipus de trastorns?

1. Fer exercici

Si es fa esport, de manera regular, aconseguim millorar la nostra salut. A més d’ajudar a reduir l’angoixa i l’ansietat.

2. Practicar tècniques de relaxació

És bona idea anar a demanar ajuda a experts per saber quin tipus de tècnica ens convé practicar més segons les nostres necessitats. Els experts sabran ensenyar-nos els mètodes de relaxació adients pels objectius que vulguem aconseguir.

3. Aprendre a respirar

Sembla que tots sabem com respirar, de fet ho fem de manera automàtica, però sovint no ho fem de forma correcta. Respirar massa de pressa o de manera poc profunda pot agreujar un estat de nervis o, fins i tot, desencadenar una crisi d’ansietat. Hi ha exercicis que ens permeten practicar la forma correcta de respirar en cada situació.

4. Psicoteràpia

Aquesta és l’eina principal per superar tot aquest tipus de trastorns. Amb ajuda d’un professional i de la teràpia es poden controlar l’ansietat i l’angoixa. També és la manera de trobar les eines per fer front a les situacions que abans evitàvem.

 

Superar sòl aquests trastorns és molt difícil. L’ansietat o l’angoixa estaran presents fins que no fem front a allò que les causa. Totes les situacions que ens pertorben ens fan por, les defugim i ens fan viure en alerta constant. La nostra autoestima baixa i ens fa perdre la seguretat en nosaltres mateixos. En aquesta situació és pràcticament impossible veure més enllà dels problemes, és molt complicat trobar solucions.

El suport de les persones que ens envolten i l’ajuda professional són la clau per sobreposar-nos. Un psicoterapeuta ens donarà les eines necessàries per fer front a les nostres dificultats, ens dirà quina és la millor manera de gestionar els nostres recursos.

 

El més important és recordar:

“Si segueixes fent el que has estat fent fins ara,

seguiràs sentint el que estàs sentint.”

 

 

En vols més?

Demana cita amb les nostres professionals del centre de salut Vitruvi

Back To Top