skip to Main Content
638 296 389 / 93 779 80 08 info@vitruvicentre.com<span class="ticon ticon-phone-square" style="color:#000;margin-left:20px;margin-right:5px;"></span>Vols que et truquem?
La Figura Del Cuidador A Les Malalties Cròniques

La figura del cuidador a les malalties cròniques

En moltes malalties cròniques, degeneratives, en situacions de dany cerebral greu i en el mateix envelliment es requereix sovint la figura d’un cuidador. Aquesta és una figura principal que garanteix les necessitats bàsiques i qualitat de vida dels malalts (alimentació, higiene, rutines diàries, acompanyament, visites mèdiques, etc.)

La figura de cuidador neix a partir del concepte de dependència. Quan la funcionalitat d’un malalt disminueix i és incapaç de realitzar tasques bàsiques de la vida diària depèn d’una tercera persona que l’ajudi i pugui vetllar pel seu benestar. Aquesta situació de dependència canvia molt segons del tipus de malaltia. Una altra cosa que influeix molt és la durada d’aquesta situació.

Actualment l’opció que va tenint més pes és la incorporació d’unt tercer agent. Això pot traduir-se en la recerca d’un cuidador extern a domicili o bé  d’un centre / residència on professionals garanteixen les necessitats bàsiques de la persona. En aquesta opció la família cedeix la responsabilitat al conjunt de professionals de la residència i passa a jugar un paper d’acompanyament.

Tot i aquest canvi de model social, en molts casos, un membre de la família adopta el rol de cuidador i passa a desenvolupar totes les funcions per garantir el benestar i assistir a la persona depenent. En aquest cas et cal fer-se una pregunta clau.

Cuidador, et cuides?

El cuidador/a passa de tenir un rol com a fill/a, parella, germà/na a tenir-ne dos. Aquest rol assumit de cuidador implica molts canvis en el dia a dia com ara:

  • Canvi d’horaris per assistir a la persona. Un exemple pot ser aixecar-se molt més d’hora per després tenir temps d’assistir a la persona depenent.
  • Realitzar nous aprenentatges contra rellotge. En molts casos el cuidador/a no té els coneixements pel que fa a mobilitzacions, higiene, coneixements de la malaltia. Això fa que hagi d’aprendre el més ràpid possible per poder realitzar la seva tasca com a cuidador.
  • Canvis en les seves prioritats. Quan una persona adopta el rol de cuidador aquest passa a tenir prioritat per sobre dels altres. En la majoria d’aquests casos es veuen afectades les seves relacions interpersonals, el temps lliure, etc.
  • Canvis en l’estat d’ànim. Per una banda el cuidador ha d’acceptar la situació de dependència del seu familiar. D’altra banda tots els canvis en la seva vida personal per l’assumpció del rol. Aquests dos canvis poden donar lloc a canvis d’ànim amb sentiments d’impotència, ansietat, tristesa, etc.

Aquests canvis en la vida del cuidador no els podem minimitzar, ja que poden portar a aquest a una situació de sobrecàrrega i desgast que, si la situació es demora en el temps, provoqui que aquest cuidador decaigui i no pugui assumir aquest nou rol. Per aquest motiu és molt important que el cuidador es cuidi i pugui continuar la seva funció.

Què pot fer per cuidar-se?

  • Conèixer la malaltia. Assistir a xarrades formatives sobre la malaltia, preguntar al metge de referència, etc. Si coneixem com evoluciona una malaltia ens podem avançar a les situacions.
  • Buscar un espai diari per un mateix. Anar al gimnàs, sortir amb els amics, descansar, etc. És important fer-ho des del principi no quan notes que ho necessites. Necessites desconnectar i recarregar piles!
  • Demanar ajuda quan una tasca es fa molt difícil. Afegir un cuidador extern unes poques hores, demanar ajuda a un altre familiar, etc.
  • Conèixer les opcions d’ajuda pública que disposes.
  • Passar una bona estona amb la persona depenent sense tenir en compte que és un malalt. Intentar fer alguna activitat com en temps passats, sortir a passejar, veure una pel·lícula,
  • Demanar ajuda a professionals. Si la situació ens genera malestar pel que fa a l’estat d’ànim,és molt necessària la figura d’un psicòleg que t’acompanyi en aquest període.
  • Mantenir hàbits de vida saludables. Bona alimentació, horari de son, fer esport, etc.

Gaudeix amb la tasca que desenvolupes i amb la persona a qui cuides. Però per sobre de tot no t’oblidis de tu.

 

En vols més?

Sol·licita cita amb les nostres professionals de Vitruvi Centre

Back To Top