skip to Main Content
638 296 389 / 93 779 80 08 info@vitruvicentre.com<span class="ticon ticon-phone-square" style="color:#000;margin-left:20px;margin-right:5px;"></span>Vols que et truquem?
La Importància De La Fisioteràpia Respiratòria

La importància de la fisioteràpia respiratòria

Els més petits de la casa ja han començat l’escola, comença el dia a dia, l’ordre, la normalitat i, com no… ELS REFREDATS.

Molt sovint aquests refredats es compliquen i poden portar a problemes o infeccions pulmonars. Per molts, els mocs, són part d’aquestes rutines, fins i tot fora del període escolar. Per això, des de Vitruvi us volem oferir una eina més per garantir el benestar dels més petits.

Per què realitzar fisioteràpia respiratòria infantil?

La fisioteràpia respiratòria infantil és una de les teràpies més importants a l’hora de tractar malalties pulmonars obstructives, restrictives, cròniques i agudes. L’objectiu és millorar la qualitat de vida del pacient, complementant i fent més efectiu el tractament farmacològic en uns casos i en altres fins i tot ajudant a reduir o eliminar certs medicaments.

Una de les afeccions més conegudes és la bronquiolitis, que acostuma a afectar a nens i nenes de menys de dos anys. És una malaltia comuna i que ocasionalment pot agreujar-se. La causa més freqüent és el virus sincicial respiratori (VSR). Més de la meitat dels nadons estan exposats a aquest virus en el seu primer any de vida, ja sigui per una inmaduresa del sistema respiratòri o a través dels nens o adults amb qui interacciona.

La bronquiolitis es dóna amb major freqüència en els mesos de tardor i hivern que en altres moments de l’any. És una raó molt comuna d’hospitalització de nens menors d’un any durant l’hivern i començaments de la primavera.

Alguns nens poden tenir pocs símptomes o símptomes menors. La bronquiolitis comença com una infecció lleu de les vies respiratòries altes. Al cap de 2 o 3 dies, el nen presenta més problemes respiratoris: dificultat respiratòria, que inclou sibilàncies i falta d’alè, tos, fatiga, febre i irritació emocional, provocat pel poc descans i el cansament general. La deformitat de la paret abdominal i l’enfonsament de la musculatura costal pot ser un signe d’alerta.

Com i quan realitzar fisioteràpia respiratòria infantil?

La Fisioteràpia Respiratòria Infantil s’indica a tot nadó o infant que acostumi a tenir problemes respiratoris, refredats de forma ocorrent i sospites d’al·lèrgies.

És important pautar les sessions amb el pediatre, qui controlarà la medicació i la seva variació. Conjuntament amb les sessions de fisioteràpia respiratòria s’aconseguirà un major efecte en el nadó o infant. Igual d’important és que el professional atengui a l’infant i també als pares. Basant-se en l’experiència i el mètode, per tractar perfectament al nen, cal informar i tranquil·litzar en tot moment als pares.

El seguiment periòdic, sota la supervisió dels pares, és tan important com la sessió que es realitza al centre. El fisioterapeuta donarà les pautes a seguir a casa per a realitzar el millor tractament possible.

El treball que es du a terme en aquesta disciplina és en equip; cal anar tots a una per aconseguir un objectiu: el benestar de l’infant i la seva recuperació.

La periodicitat de les visites al fisioterapeuta variaran en funció de l’estat del petit pacient, essent necessari un control periòdic.

Les mares i pares poden fer fisioteràpia respiratòria a la seva filla o fill?

Hi ha una sèrie de conceptes que s’expliquen durant la sessió a la consulta que les mares i pares hauran de tenir clars: es donaran els recursos suficients per avaluar l’estat de l’infant i saber reaccionar a temps, que és l’essencial. A més a més, hi ha tècniques que es poden arribar a aplicar a casa en forma de joc, així com hàbits del dia a dia que ajudaran a la millora, recuperació i benestar de l’infant.

Els resultats són immediats?

Un cop es realitza el tractament, el cos de l’infant experimenta uns canvis notables que es veuen a simple vista:

  • Relaxació de la paret del tòrax i abdomen
  • Normopnea (retorn a una respiració menys fatigada)
  • Alliberació de la mucositat a paret bronquial i per tant més ventilació als pulmons

Serà important però anar controlant l’estat de l’infant al llarg del dia i en les següents 48 hores.

I ara doncs, a què esperes per començar a deixar de patir pels problemes respiratoris de la teva filla o fill?

Back To Top