skip to Main Content
Coaching De La Felicitat: El Coaching Professional

Coaching de la felicitat: el coaching professional

La primera decisió de l’adolescent: definir el seu projecte de vida professional

Tots haurem escoltat alguna vegada a un adult preguntant a un nen: tu que vols ser quan siguis gran? Gran part de la nostra vida gira entorn la feina. Des que som infants ens anem formant per ser autònoms, per prendre decisions i per preparar-nos per la nostra vida adulta com a persones, però també com a treballadors. L’adolescència és l’avantsala de l’etapa adulta i una de les èpoques més crucials de la nostra vida. És en aquesta època quan es prenen les decisions més importants pel nostre futur, qui volem ser i on volem anar. Realment pensem que els adolescents d’avui dia estan prou preparats? Són prou segurs per a plantejar-se on desembocarà la seva vida futura?

Una d’aquestes decisions bàsiques és determinar què estudiar i al que es dedicaran en la seva vida adulta. L’elecció d’una carrera és tot un desafiament i, en moltes ocasions, se senten confosos, “perduts” o insegurs sobre quin camí triar. A més, les diferents opinions de pares o altres persones de l’entorn, poden interferir que l’adolescent triï la seva veritable vocació, és a dir, una professió en què se senti realitzat i feliç.

Com podem ajudar al jove perquè trobi el seu camí?

El més important és creure en ell i donar-li el poder i la llibertat de triar el seu projecte de vida. Durant l’adolescència es pot conversar amb l’adolescent de la mateixa manera que ho faríem amb un adult; de fet és bàsic que ho fem si intentem que arribin a valdre’s per ells mateixos. Un jove, per ser autònom necessita sentir-se segur i creure que les persones que l’envolten confien en ell i en les seves eleccions. De fet, donada la importància de la qüestió, si ells trien el seu camí, podran sentir-se més compromesos amb tot el que esdevingui d’aquesta elecció.

Hem de ser capaços d’acompanyar-los sense dirigir-los. Això significa preguntar-los com els agradaria veure’s d’adults, escoltar les seves inquietuds i dubtes sobre les diferents opcions o ajudar-los a reflexionar, en lloc de marcar-los el camí. Només d’aquesta manera, podran connectar i entendre les seves necessitats i motivacions més profundes i ajudar-los a trobar per si mateixos la seva vocació.

I el coaching, què pot aportar en l’elecció del projecte de vida de l’adolescent?

L’objectiu del coaching és acompanyar a persones perquè tinguin èxit en els objectius que es plantegen en les seves vides. A través de converses, la persona pren consciència del que vol i de la millor manera d’aconseguir-ho.

En el coaching per a adolescents, aquesta conversa se centra en:

Millorar el coneixement de si mateixos, descobrint les seves motivacions, talents, habilitats, valors, etc. D’aquesta manera podran connectar amb qui són ells i el que volen en les seves vides. És a dir, en el coaching es parteix de la persona, en lloc de centrar-se en els diferents itineraris educatius o diferents professions disponibles.

Canviar emocions i creences negatives per positives. En moltes ocasions, el jove té por, bloquejos, sentiments d’indefensió, frustració o simplement, no creu prou en ell mateix. El primer pas és identificar els pensaments i idees autolimitants i transformar-los en positius, de manera que se sentin millor i més capaços.

Prendre les regnes de les seves vides. “Si hi creus pots, tindràs raó; i si creus que no pots també.” La idea que el seu futur depèn d’ells, els dóna el poder sobre les seves vides i els ajuda a canviar l’actitud de víctima a protagonista. Aquesta nova creença els porta a mobilitzar-se amb més determinació cap als seus objectius.

Il·lusionar-se. Centrar-se en el que es vol, en les habilitats que un té i en els aspectes positius. Cal que això sigui el centre en lloc de les dificultats externes; s’ha de generar més motivació i ajudar a desenvolupar pensament més optimista. A més, dissenyar una visió il·lusionant i connectada amb ells mateixos, els fa sentir-se més segurs.

El programa per a joves “Dissenya el teu projecte de vida “es basa en aquest enfocament i té 4 fases:

• Coneix-te
• Defineix el teu somni
• Investiga l’entorn
• Dissenya el teu projecte de vida

El resultat final és un adolescent amb més claredat i seguretat envers la seva persona i els seus estudis i futur professional. Un jove, que pren decisions sobre la seva vida partint d’una base on hi ha un coneixement més sòlid de si mateix. Però sobretot una actitud i una mirada cap a la vida molt més positiva:

Si volen, poden.

Back To Top